Fawn Great Danes founded on healthy American Top Studs

Læs mere om
grand danois
Temperament
Opdragelse
Plads, motion og pleje
Helbred og alder
Fodring
Type & Farve
Dansk kulturarv
Historie
Berømte grand danois
DOWNLOAD
PDF
Dansk Standard 1935
Baron Houtart's brev
 
 

GRAND DANOIS – VORES DANSKE KULTURARV

Uanset hvilket nutidigt opslagsværk man slår op i, står der, at grand danois er en tysk race. Men det er ikke korrekt. Grand danois'en er en dansk hund – og oprindelseslandet er Danmark. Men, hvordan er den så blevet tysk?

Meget kort fortalt, så fandtes der tidligere en lille håndfuld racer af meget store hunde i Danmark og i Europa. En af dem var der grosse dänische hund eller den store danske hund.

Otto von Bismarck (1815-1898) elskede disse store hunde og havde dem hele livet. Bismarck var preussisk minister i det Tyske Forbund (det senere samlede Tyskland). I 1864 var han arkitekten til slaget ved Dybbøl Mølle, som vi tabte og Det Danske Kongerige blev reduceret med 20%. Det var et meget stort moralsk nederlag for Danmark. Så stort, at vores konge, Kong Christian IX, for at beholde Slesvig og Holsten, tilbød tyskerne Danmark!

På omkring det samme tidspunkt sammenlagde tyskerne alle de store hunderacer til én ny race, som de døbte Deustche Dogge. Og Bismarck udnævnte Deustche Dogge til Reichhund. Man kan sige, at den store danske hund endte som krigsbytte. Efterfølgende, forlangte tyskerne, at englænderne accepterede denne nye race, men dette blev afslået.

I 1937 blev spørgsmålet bragt op på generalforsamlingen i Fédération Cynologique Internationale (FCI), hvor det blev afgjort at racen Den store danske hund var dansk. På grund af 2. Verdenskrig meldte Dansk Kennel Klub (DKK) sig ud af FCI, og blev først genindmeldt i 1959. I dette tidsrum var racen blevet tilbageført som den tyske race, Deutsche Dogge.

I 2010 blev spørgsmålet igen blevet rejst i FCI af DKK, så hvem ved. Måske får vi vores store danske hund tilbage.

1951: Klub annonce i DKK's julehæfte./©