Fawn Great Danes founded on healthy American Top Studs

Læs mere om
grand danois
Temperament
Opdragelse
Plads, motion og pleje
Helbred og alder
Fodring
Type & Farve
Dansk kulturarv
Historie
Berømte grand danois
DOWNLOAD
PDF
 
 
 
 

GRAND DANOIS HISTORIE

Bøger om hunde

Alle nyere hundebøger synes at være efterskrifter af tidligere bøger. Det betyder, at eventuelle ukorrektheder bliver kopieret fra bog til bog. Fx står i alle nyere hundebøger(bøger skrevet efter1880), at racen grand danois ikke er dansk, men tysk og i virkeligheden hedder Deutsche Dogge.

Tager man gamle værker/bøger om racehunde fx naturhistorikeren Comte de Buffon's Natural Histiory 1791, eller Zoologen Dr. Joseph Fitzinger's Hund und Seine Racen 1876 eller Forstkandidaten Viggo Møller's Hunden og hunderacer 1887, så er fælles for disse bøger, at racen grand danois nævnes at stamme fra Danmark.

Deutsche Dogge findes hverken i Buffons værk eller i Fitzingers bog. Møller nævner kun Deutsche Dogge i forbindelse med beskrivelsen af hvordan og hvorfor Tyskland ønsker, at annektere vores race i forbindelse med dannelsen af en ny race, Deutsche Dogge.

Afstamning

Buffon mente, på baggrund af 3 distinkte kranietyper (se illustration nedenfor), at alle hunde udspringer fra 3 grundstammer: Matïn, Spaniels og Molosser. Og alt efter klimaet udviklede disse 3 i forskellige retninger. Matïn'en blev i det kolde nordeuropa til grand danois, i mellemeuropa til fransk matin og i det varme sydeuropa/nordafrika til greyhound.

Hvis Buffon har ret, så er grand danois en evolutioneret ren urhund og ikke en blandingsrace. Buffon viser enda et billede af en grand danois i sit værk (se billedet her på siden th. nederst, man kan skimte billedeteksten, Le Grand Danois). Baggrunden for Buffons teorier var, at klima, mad og kultur ændrer udseendet hos et individ. Det var udfra denne tankegang, at englænderen Darwin senere udviklede sin evolutionsteori: "Survival of the fittest", den stærkeste overlever.

Fitzinger, derimod troede ikke at arterne udviklede sig evolutionært. Og han satte hunden op taksonomisk. Fitzinger mente, at vores store danske hund , "der grosse däniche hund", er en blanding af "der grosse windhund" (stor mynde) og "der englische Jagdhund" (engelsk jagthund). Da begge hunde er rene afstamninger, er vores hund altså en enkelt bestard af ren krydsning.

Fitzinger skriver bla. om racen: "...In England ist sie unter dem Namen Danisch Dog, in Frankreich unter der Benennung Grand Danois bekannt. Dänemark ist das Land, in Welchen diese Race zuerst gezogen wurde und welchen sie auch ihre Benennung verdankt. Von jeher war sie aber einer der beliebtesten Luxushunde."

Oversat: ..." I England hedder denne hund Danish Dog, i Frankrig er den kendt som Grand Danois. Denmark er det land hvor racen først er opdrættet og hvorfra den har dens navn. Denne hund har altid været en meget elsket luksushund.

Danske Viggo Møller, mente at grand danois var fremelsket ved at krydse en stor mynde med en molosse type.

Er grand danois en ren urhund udprunget fra en matîn? Eller er den en blanding mellem en stor mynde og en engelske jagthund? Eller er den en blanding mellem en stor mynde og en mastiff? Og her, har vi så slet ikke diskuteret de forskellige farver. Kan racen have samme stamfar, når den optræder i farverne, gul, tigerstribet, sort, harlekin og blå med forskellig dominans?

Udbredelse

Det danske Kongehus er stamfader til de fleste øvrige kongehuse i Europa og de store danske hunde blev, efter sigende, givet som gaver. Indtil 1864 hørte det nordlige Tyskland til Kongeriget Danmark, hvilket kunne være grunden til at tyskerne siden mente, at racen tilhører dem?

Grand danois'en anvendelse

Grand danois har være brugt som selskabs- og vagthund. Da Johanne engang var til frokost på Løvenborg Gods, fortalte den daværende Grevinde (de havde 2 smukke gule grand danois) hende, at de i gamle dage blev brugt på danske godser og herrergårde til at holde vagt i hestestaldene. Det fortælles også at grand danois ved rejser løb ved siden af hestevognene med de adelige, mens delmantinen løb ved siden af de vogne med tjernere og tyende.

De 3 grundlæggende skaldetyper: top fx grey hound, midt fx pointer, bund fx bulldog

 

Hverken Buffon eller Fitzinger nævner racen Deutche Dogge i deres bøger.

 

 

Buffon skriver at Le Grand Danois kommer fra Danmark og er en urhund, der stammer fra Matîn.

 

 

Fitzinger skriver, at Danmark er det land, hvor racen først er opdrættet.

 

 

Deutsche Dogge optræder ikke i litteraturen, før efter 1880.

 

DKK indmeldelses i FCI i 1934. Indtil omkring 1950 anderkendes racen af FCI som en dansk race og kun standarden indsendt af DKK anses for gældende.